Förläggarens förord till Fame Factory 018: 'AP0KRYFERNA' av Alexander Sand

Fame Factory 018:

AP0KRYFERNA

pdf, poesi

free download

Förläggarens förord

Det är inne med brev. Brev och böner. Anna Axfors släpper snart en kortroman betitlad Kärleksbrevet, och huruvida alla brev är akter av kärlek per automatik, som Chris Kraus tatuerat in på alla slutna ögonlock, återstår verkligen att se (Anna Axfors säger kanske: nej, kärleksbrev är bara egoism?).

Det är inne med brev. Det är inne med böner. Det är inne med tripprapporter. Det är inne med entreprenörskap som går back ekonomiskt men som envisas med att ta det ordet tillbaka utan agenda? Det är inne med fornminnen. Det är inne med apokryfer. Äntligen? Alexander Sand skriver (i den första dikten, den första som någonsin skrivits, betitlad just BREV TILL ÄLSKLING): ”Min älskling. Min lilla höna. Även du ska drabbas av sjukdom, det oanade; av ålderdom och hat.” Typsnittet är blått. Tonen undflyende och ärlig, som tvinnad i en excentriskt fet fläta*.

Några dagar tidigare. Alexander Sand mailar Fame Factorys redaktörer, han skriver:

”så, här är några dikter jag skrivit sedan 2012. 

jag kallar dom Apokryferna pga jag vill att de ska uppfattas som ’texter som påminner om bibelböcker och gör anspråk på en sådan auktoritet men som inte erkänts som sådana’

första delen kallar jag ’Din föräldragenerations ångest har gett dig namnet Poeten från Sätila’ och den består mest av bönebrev som jag skrivit till olika personer eller saker.

andra delen kallar jag ’Närmare’ och den består av lite mer prosa-lik text.

aja, här är en länk till docs”

Det är redan en vit blomma* på omslaget. Vad är det med Fame Factory och vita blommor? Begravningens intertextuella skimmer. Sorgligt och sexigt? (Champagneglaset är en vit blomma i Kate Moss händer). Det ser ut som att den är gjord av tyg. När jag läser ordet ”närmare”*, eller om det kanske är en uppmaning och inte ett ord, tänker jag alltid på Dennis Cooper och på våld och ömhet. Det är verkligen roligt, det att mångas reptilartade reaktion när de ser vackra blommor är att fråga om ”de är riktiga?”* De säger alltid så. Är det på riktigt? Som om det riktiga inte kunde vara vackert? Som om det artificiella inte kunde vara riktigt. Ett litet hjärta av plast på en krok av plast bakom ett skyltfönster av plast: där har vi e-boken i all sin juvenila prakt.

Fame Factory presenterar stolt, och med glasartade blickar (ej att förväxla med gråt), Alexander Sands samlade dikter åren 2012-2016 (nådens år). Eller ”samlade och samlade”, han skrev dikterna dessa år (nådens år). Om han inte ljuger, det vill säga. Han har gjort urvalet själv. Vi har knappt gjort någonting. Alexander Sand skriver i BJÖRKARNA I HOLLYWOOD: ”ibland blir jag så lycklig att jag nästan kräks.” Bara innehållsförteckningen (alldeles ensam) fortsätter att brinna, det är som att se sig själv växa upp i en tragisk orienteringsprocess, i en stad, med en person, med en sak, se sig själv eller någon annan skälva och kanske eller kanske inte ropa efter ”hjälp”:

BREV TILL ÄLSKLING/ BREV TILL KNARK/ BREV TILL BÖNEMAN/ KALENDER/ BREV TILL HIMMELSMAN/ UNDER ELDEN/ MINA SKATTER/ TRO TRÄ TRÄBLOD (BREV TILL GRISEN)/ EN VÄGG AV PARADIS/ NILEN/ NILEN ()/ HEAVEN/ BREV TILL HÄXA/ SÄRIMNER/ BOCKSTENSKVINNAN/ VINTERN TVÅTUSENTOLV/ INNAN DÖDEN/ VASAGATAN, UPPÅT/ BJÖRKARNA I HOLLYWOOD/ TVILLINGBLOD/ MITT BÄSTA SVAR/ UR NATTBOK (NATT 34)/ (NATT 63)/ DERAS INNE/ SENA JULI, SENA AUGUSTI

/Elis Burrau, 3D-labbet, Kungliga Konsthögskolan, den 5 oktober 2016

*Alexander: tittar just nu på tutorials hur man flätar för min älskling vill ha det i födelsedagspresent pga jag är fattig pga dålig entreprenör.

*Alexander: Blomman är en änglatrumpet (datura) som innehåller DMT = magi

*Alexander: Närmare ÄR faktiskt tänkt som uppmaning, men tänkte mer på Noréns "Närmare är ett ord som för hit det onåbara"

*Alexander: Har sjukt nog skrivit hela min master uppsats om artificiella blommor

Client

Fame Factory