Förläggarens förord till Fame Factory 023: 'Om det inte är en cheeseburgare så är det inte min revolution – en helt okej diktsamling av Vida Lavén' av Vida Lavén

Fame Factory 023:
Om det inte är en cheeseburgare så är det inte min revolution – en helt okej diktsamling av Vida Lavén
av Vida Lavén
pdf, poesi
free download

Förläggarens förord:

Vida Lavén springer till Slussen iklädd päls och kommer tillbaka till 3D-labbet med fyra alkoglassar i en plastpåse – fyra utrotningshotade isbitar och en cyber-aktivistisk vision om en militant Piña Colada-falang. Vida Lavén gör verklighet av visionen samtidigt som hon formger en smyckeskollektion och skrattar. Några veckor senare frågar Biskops-Arnös bibliotekarie om han får gå med i den semi-hemliga motståndsrörelsen ”Intresseföreningen bevara alkoglassen”.

Vida Lavén dränker Malte Persson med vasst ömsint meme-poetik i kommentarerna. Vida Lavén dränker alla sina följare med vasst ömsint meme-poetik. Poetiken är inte alltid ömsint, men den är alltid vass. Här kan man förslagsvis föreställa sig ett meme om autofiktion och religiös PDF-konvertering.

Vida Lavén efterlyser ett artistnamn (ett artistnamn som mer än gärna ska innehålla det förnäma epitetet ”Ägg”). Förslagen från fansen haglar: ”Egg salad balad”, ”World vida web”, ”Gunilla tyckte det var lite överdrivet att köpa 48 ägg när vi bara skulle ha två gäster, men det kommer gå åt”. Vida Lavén har många fans.

Vida Lavén gör cut ups av recensionerna på Jensens Bøfhus i Kistas wall.

Vida Lavén läser dikter på den sista soarén, från sin telefon. Hon sitter på knä, med vita knästrumpor uppdragna över knäna (det är samma knän som hon sitter på). Hennes mobilskal är en likgiltig koalabjörn vars gummiartat gråa uppsyn skvallrar om att den ”sett allt” och ”gjort allt”. Nu är mobilskalet ett minne blott. Den blaserade koalabjörnens frånvaro har skapat ett mindre nationellt trauma.

Vida Lavén säger att vi ska starta ett band som heter Noice Teens. Så vi startar ett band. Vi döper det till Noice Teens. Det handlar om Noice, och det handlar om teens.

Vida Lavén är i Mexico. Vida Lavén är på charter. Vida Lavén är i ett köpcentrum. Vida Lavén är på McDonald’s. Vida Lavén är på Lidl. Hon gör ett långkok på höna. Hon skriver en pjäs. Hon berättar om sitt diktmanus för Fame Factory. Det heter Om det inte är en cheeseburgare så är det inte min revolution – en helt okej diktsamling av Vida Lavén. När vi äntligen får läsa känns det som att läsa en andlig ledare.

Dagens Nyheter borde ersätta Erik Helmersons ledare med en andlig ledare. Detta skulle kunna vara Vida Lavén. En vackert formgiven dikt om dagen, sponsrad av Fame Factory och Lars-Erik Hjertström Lappalainen.

Vida Lavén är en splittrad folkhemsmardröms glamorösa blandning av Lars Norén, Paris Hilton, Per Hagman, Natasha Stagg, Nostradamus, Kathy Acker och Arne Ankas skapare, vad han nu heter (jag vet vad han heter). (Hon skriver: "Blod och tarmar i hörlursjacket!"). Släng in en flaska Malibu och där har vi den krystade blurben, på en liten piedestal, i all sin köttigt farsartade skönhet. När hon skriver att hon drömmer om en blond tjej med page som på en uppläsning säger att hon älskade att växa upp i lärargruppen… då kommer tårarna. Varför? Stringent kvalité och fettdrypande verkshöjd är så oerhört smärtsamt. Det är helt okej.

Elis Burrau, Kafé Valand, Stockholm, 1 december 2016

Client

Fame Factory