Må din skugga vara söt (ur Karismasamhället – en roman)

Jag har börjat skriva en roman som jag kallar Karismasamhället och jag tänker mycket att den handlar om osäkringen av rum från en instans som är ganska likgiltig. Alltså om subtila förskjutningar som ändå känns elektriska när de förhöjer sociala tillstånd (för några få, omilt utvalda). Om människor som inte riskerar särskilt mycket, fast ändå inte. 

Utdrag/fragment ur romanprojekt, publicerat i ponton nummer 2, 2016. 

”Vad tror du om att ha som grej att bli åldersrasist, göra det till en grej?” Hur daterad är famlandets poetik? Det känns som att Olof Palme kommer komma hit eftersom detta är en lam studentrevolution i studentpalatset, han borde resonera med den här ironiska strömningen eller fraktionen. Det är kul att tänka på ett gäng, ett gäng som gör som alla andra gäng alltid har gjort, som en utbrytargrupp. Alla andra gäng har bokat det här rummet för att skriva och recitera fomo-dramatik. Alla andra gäng har bokat det här rummet och kallat bokningen för ockupation, pliktskyldigt stulit en nyckel. 


Hur kom du i kontakt med samtidskonsten? Hur kom samtidskonsten i kontakt med dig? Vi ringer dig och din karisma, aldrig tvärtom, riktningen är liksom het. Det finns inga gosedjursfåglar här, det finns inget att spotta på. Receptionen är inskriven som en roll, en karaktär, en gubbe. De skriver en pjäs i realtid som de sen ska sätta upp i realtid och stämningen är dålig, syrehalten låg, vilket gör stämningen god och oförutsägbar eftersom blodet behöver luften mer än internet. De är väl vi. Man ska vilja som kvävas väldigt långsamt i ett litet växthus. Då sticker skapandet. Grupprummet är helt offentligt i den bemärkelsen att alla som sitter här utanför och pluggar kan se oss hela tiden. Blod och tarmar efter plugget, ta blodet ut i stadsbilden, tarmarna ska med. Hur fungerar isolering i praktiken, egentligen? Är det här en prövning som handlar om koncentration? 


*"Må din skugga vara söt" är en fri översättning av Sparklehorse-raden "may your shade be sweet" 

Client

ponton